


Кедрови ядки - обобщено име на семената на няколко вида бор , така наречените кедрови боровете, които дават годни за консумация семена.Родина на кедъра , се считат необятните пространства на Сибир, където сега растат тези величествени дървета, чиято възраст може да бъде до 3000 години.
Кедровите ядки - малки бледо жълти зърна с ярък вкус, те почти винаги се продават без черупки. Пикантният вкус на кедровите ядки ще бъде по-силен, ако те се изпържат, тогава те започват да се отделят масло, което ги прави незаменима и ценна съставка в кулинарията.
Калорийност на кедровите ядки
Кедровите ядки съдържат големи количества мазнини и въглехидрати. Тяхната калорийност - 673 ккал на 100 г сушен или суров продукт, 28 г белтъчини, 90 г мазнини; 18 г въглехидрати; 3 г фибри. Малко по-малко са калориите на кедъра на брашно - 432 ккал на 100 г.
Внимание! Прекомерната консумация на кедрови ядки може да доведе до затлъстяване . Кедровите ядки са най-висококалоричните ядки.Освен това заради голямото съдържание на протеини те са и силен алерген. Затова трябва да се консумират в ограничени количества (не повече от 30 г, при това не всеки ден).
Полезните свойства на кедрови ядки
Кедровата ядка включва: мазнини, лецитин, азотни вещества, включително протеини, въглехидрати, глюкоза, фруктоза, захароза, нишесте, декстрин, пентозани, фибри.
Кедровата ядка съдържа макроелементи : такив:фосфор , магнезий , калий , натрий и калций ; микроелементи - желязо ,манган , мед , цинк , молибден , силиций, алуминий , йод , бор, никел , кобалт , олово, стронций, сребро , фосфор, сяра, калций, калий, желязо, манган и силиций.
100 г ядки кедрови семена съдържат редица редки микроелементи, които могат да осигурят дневната човешка потребност за манган, мед, цинк и кобалт ..



Какво да приготвим с кедрови ядки?
Заради уникалният си екзотичен вкус, кедровите ядки са предпочитана добавка към много ястия и сосове. С тях се приготвя популярния сос песто, различни ястия с месо, риба, ориз, спагети и зеленчуци. Кедровите ядки се използват дори в сладкарството за приготвяне на шоколад и различни десерти.
Яденето на кедрови ядки, за да се компенсира "протеиновият глад" е за тези, които са преминали към вегетарианска диета. Растителния протеин на кедрови ядки е перфектно балансиран и е в близост до протеина на човека и се абсорбират от организма до 99%. Друг фактор, който определя високата хранителна стойност на кедрови ядки е, че съдържат почти всички незаменими аминокиселини, полиненаситени мастни киселини, витамини и минерални елементи.
Като естествен хранителен продукт кедровите ядки не е противопоказно за употреба в храни с медицински цели. Особено полезни са кедровите ядки при имунен дефицит, алергични заболявания, атеросклероза, коронарна болест на сърцето, заболявания на стомашно-чревния тракт в т. ч. и пептична язва и холелитиаза.
Кедровото масло има високи хранителни и лечебни свойства, то се усвоява лесно от организма. То съдържа изненадващо много витамини (С, В1, В2, A, E, P, F), есенциални мастни включително полиненаситени (омега-3) киселини, допринася за регулиране на черния дроб и стомашно-чревния тракт, нормализира холестерола в кръвта , стимулира отстраняването на токсични вещества от организма, подобрява клетъчния метаболизъм. То има благоприятен ефект върху нервната система; То има тонизиращо действие; То стимулира половите жлези; повишава физическата и умствената дейност; ефективен при дисбактериоза ; полезно е за растежа и развитието на тялото на детето.
Тинктура от кедрови ядки , се използва за лечение на ревматизъм, подагра, за метаболитни разстройства, дефицит на витамини.
Тинктура от черупките на кедрови ядки се използват за лечение на стомашно-чревния тракт. Тя повдига тонуса, дава сила да се възстанови нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт.
Бульонът от черупка на кедрови ядки е стипчив, аналгетично и противовъзпалително действие, се препоръчва да се пие при стомашно-чревните разстройства.
Традиционната медицина вярва, че в различни кожни заболявания, включително рак, екземи, циреи, постоянното използване на кедрови ядки или естествено кедрово масло води до възстановяване.
Кедровите ядки трябва постоянно да са в храненето на децата и юношите. Те имат благоприятен ефект върху физическото и психическото развитие на детето. Това е много полезно и необходимо по време на промяната на млечни зъби.
Използването на кедрови ядки повишава защитните сили на организма, укрепва имунната система. Кедровите ядки повишават потентността при мъжете.


